• Ana Sayfa
  • SOSYAL MEDYA
  • DÜNYA
  • ÇEVRE
  • SIRADIŞI
  • BİTKİ DÜNYASI
  • VİDEO RESİM

    2.09.2008

    Doğanın en vahşi hayvanı insan

    Aşağıdaki araştırma biz insanların nekadar vahşi, doğaya ve diğer canlılara nekadar zarar verdiğimizi gözler önüne seriyor. 

    En vahşi hayvan insan çıktı


    Doğanın en vahşi hayvanı insan, hırslarının ve aç gözlüğünün sınırları yoktur. Yüzlerce, binlerce kuş, memeliler, balık, kıyı canlıları ve ağaç türlerini yok edende bu insanda bitmek tükenmek    bilmeyen hırs değil mi?

    BM şemsiyesinde yürütülen bir çalışma, insanoğlunun yeryüzündeki biyo-çeşitliliğe bıraktığı zararın muhasebesini çıkardı. Rapora göre balık türlerinin yüzde 90’ı son 100 yılda yok oldu. Kanada’nın önde gelen araştırma kurumlarından McGill Üniversitesi’nde yapılan bir konferansta açıklanan bir rapor teknolojik gelişmenin ekosistemi ve buna bağımlı yaşayan yerli topluluklara zarar verdiğinin altını çiziyor.




    Doğanın En Vahşi Hayvanı: İnsan
    Uzmanların tahminine göre, biyoçeşitlilik geri döndürülemez eşiğe yaklaştı ve bir süre sonra tüm çabalara karşın doğa, çöküş sarmalına girecek. Rapor, insanın doğaya son 50 yılda verdiği zararın tüm tarih boyunca bıraktığı izden daha derin olduğunu tespit ediyor. İnsanoğlu, son yüzyılda, tüm tarih boyunca yok ettiği canlı türlerinin yaklaşık bin katını yeryüzünden sildi. Soyları tükenen canlıların yüzde 12’sini kuş, yüzde 23’ünü memeliler, yüzde 25’ini ağaç türleri ve yüzde 32’sini de kıyı canlıları oluşturuyor. En korkunç istatistik ise, balıklara ait. Son 50 yılda balık türlerinin yüzde 90’ı yok oldu. Uluslar Çevre İçin Birlik Olmalı...
    Birleşmiş Milletler’e bağlı Milenyum Ekosistem Değerlendirmesi (Millennium Ecosystem Assessment) grubunun başkanı Walter Reid, biyo-çeşitliliğin yok olmasının cezasını gelecek kuşakların çekeceğini, doğaya verilen zararı en aza indirmek için uluslararası geçerlilikte ortak politikaların üretilmesi gerektiğini söyledi. Ekosistem üzerine şimdiye dek yapılmış en geniş araştırma projesinde, 95 ülkeden bin 360 bilim insanı çalıştı.

    Kaynak:NTVMSNBC

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder