• Ana Sayfa
  • SOSYAL MEDYA
  • DÜNYA
  • ÇEVRE
  • SIRADIŞI
  • BİTKİ DÜNYASI
  • VİDEO RESİM

    15.09.2008

    Bozayılara Uydudan Yakın Takip


    Doğa Derneği'nin gerçekleştirdiği Bozayı Araştırma ve Koruma (BAK) Projesi kapsamında Artvin'de iki bozayıya Türkiye'de ilk defa uydu iletişimli tasmalar takıldı. Bozayıların saat başı uydudan ve karadan takip edilmesinden toplanacak veriler bozayı insan çatışmasının azaltılmasında ve Bozayı Koruma Eylem Planı'nın hazırlanmasında kullanılacak.

    Türkiye'deki bozayıların ekolojilerinin araştırılması, ülke genelindeki bozayı populasyonunun mevcut durumunun belirlenmesi ve bozayı insan çatışmasının azaltılması için çalışan Doğa Derneği ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü uzmanları bir ilke imza atarak yakaladıkları iki bozayıya uydu vericili tasma taktı.



    Çalışmayı gerçekleştiren ekibin lideri Doğa Derneği Memeli Araştırmaları Koordinatörü Özgün Emre Can konuyla ilgili olarak yaptığı açılmada şunları söyledi:

    'Türkiye yaban hayatının korunabilmesi öncelikle sağlıklı bilimsel veriler elde edilmesine ve bu verilerin doğru yorumlanmasına bağlı. Bu çalışmada kullanılan özel teknoloji sayesinde Türkiye'de ilk kez bozayıların beslenmeleri, üremeleri, kış uykusu ve genel olarak ekolojileri üzerine sağlıklı ve kesin veriler toplanmış olacak. Çalışmalarımız Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde diğer etobur türlere yönelik olarak da devam edecek.'

    Doğa Derneği, bozayılarla ilgili çalışmaları kapsamında 2006 yılından beri bozayıların arı kovanlarına, meyva ve sebze bahçelerine verdikleri zararların nasıl engelleneceği üzerine çalışıyor. Rize, Erzurum ve Artvin illerinde bozayılara karşı dayanaklı platformlar ve elektro şoklu çit sistemleri kurarak pilot uygulamalar da gerçekleştiren Doğa Derneği, bozayı çalışmalarını Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile iş birliği içinde yürütüyor.

    2 yorum: