• Ana Sayfa
  • SOSYAL MEDYA
  • DÜNYA
  • ÇEVRE
  • SIRADIŞI
  • BİTKİ DÜNYASI
  • VİDEO RESİM

    12.10.2008

    Yok olan ormanların zararı krizden fazla

    Dünya üzerinde kaybolan ormanların küresel ekonomiye verdiği zararın, içinde bulunduğumuz dönemde yaşanan bankacılık krizinden daha büyük olduğu bildirildi.



    'Teeb' araştırması 'Kayıplar büyük ve sürüp gidiyor' diyor.


    Avrupa Birliği'nce yaptırılan bir araştırmaya göre, doğadaki ormanların yokolması yılda 2 trilyon ile 5 trilyon dolar arasında kayba yolaçıyor.


    Bu sayıya, ormanlar sayesinde elde edilen temiz su ve ormanların tükettiği karbon dioksit gibi değerler de hesap edilerek varıldı.

    Deutsche Bank'da çalışan bir ekonomist tarafından yapılan çalışma, iklim değişikliğinin ekonomisiyle ilgili "Stern Araştırması"na koşut sonuçlar çıkarıyor.

    Çalışma, Barcelona'da yapılan Dünya Koruma Kongresi'nin birçok oturumunda ele alındı.

    Doğanın korunması için çalışan çevreler, eko-sistemlerin ve canlı türlerinin azalmasına izin vermektense, ülkelerin siyasetlerini belirleyen grupları bu tür yaklaşımlarla ikna etmeye ağırlık vermeye başladılar.

    Çalışmanın başkanı olan Pavan Sukhdev, Kongre sırasında BBC'ye verdiği mülakatta, doğanın kaybolmasının yolaçtığı maddi kaybın, mali piyasalardaki kayıplardan çok daha yüksek ve sürekli olduğunu vurguladı.

    Sukhdev, "Çeşitli hesaplarla, bugüne kadar New York borsasının 1-1,5 trilyon dolar kaybettiği düşünülüyor. Oysa ki, bugünkü değerler üzerinden, doğal sermeyenin kaybı yılda 2-5 trilyon dolara maloluyor" dedi.

    "The Economics of Ecosystems and Biodiversity -Teeb" (Eko-sistemlerin ve Biyolojik Çeşitliliğin Ekonomisi) adlı araştırma, Almanya'nın AB Başkanlığı döneminde başlatılmıştı.

    Çalışmanın ilk aşaması Mayıs ayında tamamlandı ve araştırma ekibi, ormanların azalmasının, küresel gayri safî yurtiçi hasılanın yüzde 7'sini oluşturacağını açıkladı.

    Araştırmanın ikinci aşamasında çalışma diğer doğal sistemleri de kapsayacak şekilde genişletiliyor.

    Çalışmanın temelindeki düşünce, ormanlar azaldıkça doğanın o zamana dek karşılıksız sağladığı "hizmetleri" durdurmasına dayanıyor. Doğa bu hizmetleri sağlamayı durdurunca da, görev, insan ekonomisine düşüyor.

    Bunun için de yapay göller, karbon dioksiti alıkoymak için özel yapılar veya bir zamanlar doğadan sağlanan besin maddelerini ekip biçmek gibi zorunluluklar doğuyor.

    Ya da bu hizmetleri sağlamadan yaşamaya başlamamız gerekecek ki, bunun da mali bedeli var.

    "Teeb" çalışmasının 2010 yılı ortalarına dek tamamlanması hedefleniyor.

    Bu tarihe dek, "Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi"ni imzalamış olan ülkelerin, biyolojik çeşitlilik alanındaki kayıpları yavaşlatmaya başlamış olmaları gerekiyor.


    Kaynak: BBC Turkish / 10.10.2008

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder