• Ana Sayfa
  • SOSYAL MEDYA
  • DÜNYA
  • ÇEVRE
  • SIRADIŞI
  • BİTKİ DÜNYASI
  • VİDEO RESİM

    19.10.2008

    Artan gıda fiyatları dünyayı açlığa itiyor

    Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Günü dolayısıyla yayınlanan bir raporda, gıda fiyatlarının hızla yükselmesi nedeniyle, gelişmekte olan ülkelerde 900 milyondan fazla kişinin açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

    İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, özellikle pirinç ve tahıl gibi temel besin maddelerinin fiyatlarının hızla artmasının, bu yıl 119 milyon kişiyi daha açlığa iteceğini duyurdu.

    BBC Dünya Servisi'nin yaptırdığı küresel bir araştırmaya göre de, 26 ülkede halkın yaklaşık üçte ikisi, artan yiyecek ve enerji fiyatlarının kendilerini çok büyük ölçüde etkilediğini anlattı.

    Araştırma, yiyecek maddelerinin artan maliyetinin tüm ülkeleri etkilediğini, ama en olumsuz sonuçların, daha yoksul ülkelerde görüldüğünü ortaya koyuyor.

    Araştırma kapsamında ele alınan ülkeler arasında en kötü durumda olan ülke Filipinler.

    BBC araştırması, kalkınmakta olan ülkelerde birçok kişinin artan gıda fiyatları nedeniyle daha az yemek yemek zorunda kaldığını gösteriyor.

    Filipinler ve Panama'da araştırmaya katılanların yüzde 63'ü tükettikleri gıda maddelerini kıstıklarını bildirdiler.

    Yiyeceklerini kısan ülkeler sıralamasında, bu iki ülkeyi, Kenya ve Nijerya izliyor.

    Araştırma kapsamındaki 26 ülkenin tümünde beslenme düzenlerini değiştrimek zorunda kaldıklarını bildirenlerin oranı, yüzde 43.

    Hoşnutsuzluk

    Gelişmiş ülkelerde de, insanların daha ucuz gıdalara yöneldikleri gözlendi.

    Avustralya'dan bu araştırmaya katılanların yüzde 27'si artan fiyatlar yüzünden yiyeceklerinde kesintiye gittiklerini anlattı.

    Bu oran İngiltere'de yüzde 25, Almanya'da yüzde 10.

    BBC Dünya Servisi'nin yaptırdığı araştırmaya göre, dünya çapında, insanların yüzde 70'i, hükümetlerinin, gıda fiyatlarını makul düzeyde tutmak için attığı adımları yetersiz buluyor.

    Bu oranın en yüksek olduğu gelişmekte olan ülke, yüzde 88 ile Mısır. Gelişmiş ülkelerden Fransa ise, yüzde 79 oranıyla halkın hükümetten hoşnutsuzluğunu ortaya koyuyor.

    Raporda belirtilen bir diğer husus da, fiyat artışları sonrası, uluslararası bazı gıda şirketlerinin kârlarının dört kat artması.

    BBC araştırmasına katılanların hoşnutsuzluk duyduğu bir diğer konu da, artan enerji faturaları.

    26 Ülkeden araştırmaya katılanların yüzde 60'ı artan enerji fiyatlarından çok büyük ölçüde etkilendiklerini kaydettiler.

    BBC Dünya Servisi araştırması 8 Temmuz-15 Eylül arasında yürütülmüştü.

    O tarihten bu yana enerji fiyatları rekor düzeydeki doruk noktasından aşağılara inmiş durumda.

    Kaynak: BBC Turkish

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder