• Ana Sayfa
  • SOSYAL MEDYA
  • DÜNYA
  • ÇEVRE
  • SIRADIŞI
  • BİTKİ DÜNYASI
  • VİDEO RESİM

    29.11.2008

    Foça İZMİR


    Foça (Phokaia); İon yerleşimlerinin en önemlilerinden biriydi. Bugünkü batı uygarlığının temelleri, İ.Ö. 6. yüzyıl’da İonya’da atıldı. Dönemin İonya’sı felsefe, mimarlık ve heykeltraşçılıkta öncü oldu.Phokaia’lı Telephanes (İ.Ö. 5.yy) Pers saraylarını yapıtları ile donaymış bir heykeltraştı. Theodoros (İ.Ö. 4.yy) ünlü bir mimardı. İ.Ö. 494 yılındaki “Lade Deniz Savaşı”nı yöneten komutan Dionysos Phokaia’lıydı. Bu komutan da ismini mitolojinin en büyük kahramanlarından “Şarap Tanrısı” Dionysos’tan alıyordu.
     
    Adını; kenti çevreleyen adalarında yaşayan foklardan alan Phokaia, İ.Ö. 11. yy’da Aiollar’ca kuruldu. İon yerleşimi İ.Ö. 9.yy’da başladı. Phokaialılar usta denizciydiler ; 50 kürekli ve 500 yolcu alabilen tekneleri vardı. Mühendislik konusundaki üstün zekaları ve denizcilikteki başarıları ile Ege, Akdeniz ve Karadeniz’e açılarak çok sayıda koloni kurdular.

    Foçalılar’ın tarihte kurduğu kolonilerin en önemlileri : Kardeniz’de Amysos (bugünkü Samsun); Çanakkale Boğazı’ndaki Lampsakos (bugünkü Lapseki); Midilli Adası’nda Methymna (bugünkü Molyvoz); Güney İtalya’da Elea (bugünkü Velia); Korsika’da Alalia; Güney Fransa’da Massalia (bugünkü Marsilya), Nice ve Antibes ; İspanya’da Ampuria’dır.

    Phokaialılar’ın denizcilikteki ustalığı, ticaret alanında da başarılı olmalarına olanak sağladı. Phokaia, İonya’da, doğal altın-gümüş karışımı elektron sikkeyi ilk bastıran kentlerden biriydi.


    Görülmesi gereken yerler

    Siren Kayalıkları Fokları andıran adaların en büyüğüdür. Günümüzde foklarımızın yaşam alanıdır ve tertemiz denizi ile pırıl pırıl parlamaktadır. Kayalıkların içinde ve arasında yer alan mağaralar fokların evleridir. Bu nedenle mağara yakınlarında denize girmek ve kayalıkların üzerine çıkmak fokların rahat yaşayabilmesi ve üreyebilmeleri için yasaklanmıştır.

    Koyları : Foça’nın en güzel olarak adledilebilecek yerleridir koyları. Pek az yerde görülebilecek temizliği, mavi ve yeşilin birlikteliğinin en güzel yaşandığı yerlerdir.

    Frigya Tepesi : Foça’yı en güzel manzara ile görebileceğiniz yerlerden biri.

    Denizkent Tepesi : Diğer yerlerden daha yüksek ve adaların denize nasıl serpildiğini daha iyi farkedebileceğiniz bir yer.

    Kybele Açıkhava Tapınağı : Foça içinde.

    İngiliz Burnu : Foça’dan adalara ve açıkdenize doğru geniş açılı bir gün batımı manzarası izleyebileceğiniz bir yer.

    Yel Değirmenleri ve Top Dağı : Foça’ya gelirken indiğiniz yokuşun solunda yer alan dağdır Top Dağı ve üzerinde tarihi yel değirmenleri vardır.

    6 yorum:

    1. Türkiye'nin cennet koşelerinden bir tanesi

      YanıtlaSil
    2. Görülmesi,gezilmesi gereken yerlerden bir tanesi.

      YanıtlaSil
    3. Sevgili fatma Foça'yı nasılda unutmuşum :)

      YanıtlaSil
    4. inşallah gider 5 ci denemem....:)

      YanıtlaSil
    5. Merhaba;
      Eski Foça gidip de unutamadığım yörelerimizden biridir...ve hatta acaba yerleşsem mi diye düşündüğüm...

      YanıtlaSil
    6. Great yr ficture, I just new see of the ficture and tremendous !!!!

      YanıtlaSil