• Ana Sayfa
  • SOSYAL MEDYA
  • DÜNYA
  • ÇEVRE
  • SIRADIŞI
  • BİTKİ DÜNYASI
  • VİDEO RESİM

    11.01.2009

    Diyarbakır


    Diyarbakır

    Diyarbakır'ın Tarihi ve tarihi eserleri


    Bir zamanlar doğunun paris'i diye adlandırılan, günümüzde terör ve göç ile anılan,hakettiği ilgiyi bulamayan açık hava müzesi,kültür ve tarih şehri Diyarbakır .Dicle nehri’nin suladığı bereketli topraklarda yetişen her biri 40,60 kiloya varan,lezetine doyum olmayan karpuzları ve Kesin olarak, ne zaman, kimin tarafından yapıldığı bilinmeyen ve üzerinde 12 medeniyete ait kitabeler bulunan surları ile ünlü bir ilimizdir.

    Eski zamanlarda Amida olarak bilinen Diyarbakır, Dicle Nehri kıyısında kurulmuş. Kenti kuşatan bazalt

    taşlarından yapılan Surlar. 16 kaleli 5 kapılı surlar Çin seddinin ardından ikinci sırada geliyor ve eski ile yeni Diyarbakır’ı ayırıyor.
    diyarbakır
    Diyarbakır Tarihi surları


    Diyarbakır ulu camii



    Kentteki tarihi eserlerde her dönemin izini bulmak mümkün. Selçuklu Sultanı Melik Şah tarafından yaptırılan Ulu Cami, hem bizans hem de daha eski mimari malzemelerin kullanılmış olması açışından ilginçtir.

    Safa Cami tuğladan yapılmış minaresi ile Pers etkisini sergilerken, Nebii Cami tipik Osmanlı tarzını temsil eder. Bugün hala kullanılan Meryem Ana kilisesi çeşitli zamanlarda onarım görse de 4’üncü yüzyıldan günümüze gelmeyi başarmıştır. Mardin Kapısı’nda şimdi otele dönüştürülmüş olan Deliller Hanı, binbeşyüzlü yılların ticaret yapan kervanlarının Diyarbakır’da konakladıkları zamanın havasını yansıtır.



    Ve kentin köprüleri, en meşhuru, şarkılara ve filmlere konu olan Malabadi’nin 1147 yılında Artukoğullarından Timur Taş Bin İlgazi tarafından yapıldığı bilinmektedir.

    Taş köprüler arasında dünyada kemeri en geniş olandır. Malabadi kadar ünlü olan bir diğeri ise On Gözlü Köprü’dür. 1065 tarihinde Mervaniler tarafından kurulduğu ve mimarının Ubeydoğlu Yusuf olduğu üzerinde yazılan kitabeden anlaşılmaktadır. Bir diğer tarihi köprü ise 1179 yılında kurulan Haburman Köprüsü’dür. Hassuni Mağaraları ve Zülkifil Dağı’da Diyarbakır’ın görülmeye değer yerleri arasında yer alır.
    meryem ana kilisesi diyarbakır
    İLÇELER

    Eğil: Zengin bir geçmişe sahip olan Eğil ilçesi tarih içinde de önemli bir yer işgal etmiştir. Asur Kalesi'nin adından da anlaşılabileceği gibi Asurluların da ötesine ulaşan bir geçmişi vardır.

    Çermik: Diyarbakır'ın kuzeybatısında olan Çermik, kaplıcalarıyla tanınmış ünü tüm yurda yayılmış güzel ve yemyeşil bir ilçemizdir. Dünyanın her yanından insanlar şifa bulmak amacıyla bu kaplıcalara gelirler. İlçenin eski kalesi, Alaaddin Camii, Abdullah Paşa Medresesi Haburman Köprüsü efsanevi Gelin Dağı, Seyfullah Bey Hamamı ve Ali Dede Çeşmesi ilk anda görülmesi gereken ünlü yerlerindendir.
    Kaplıcalar:İlçe merkezinin doğusunda yer alır. Suyun Isısı: 48oC
    PH Değeri: 6,3 Özellikleri: Bikarbonatlı, Klorürlü, Karbondioksitli, Hidrojen Sülfürlü ve kısmen radyoaktif bir bileşime sahiptir. Tedavi Ettiği Hastalıklar: Romatizma, deri, solunum yolu, kadın, eklem ve kireçlenme gibi hastalıklara olumlu etki yapar.

    Hani: Diyarbakır'ın 90 km. kuzeydoğusunda Bingöl-Diyarbakır karayolu üzerinde dağlık bir yerleşim yeridir. Hani İlçesinde 13. yy.da yapıldığı sanılan Hatuniye Medresesi ve 15. yy.da yapılan Ulu Cami bir Selçuklu eseridir.

    Kulp: Kulp, Diyarbakır'ın en uzak ilçesidir. Ürettiği nefis ballarıyla tanınan Kulp, Kâfurum Kalesi, Kanikan Mağaraları, Kale-i Ulya , Ciksi Kalesi, Büyük Kaya, İmamı Gazali Türbesi ve çok eski olduğu sanılan Bahemdan köyü gibi eski eserleriyle de geniş bir tarihi zenginliğe sahiptir.

    Kocaköy : Kocaköy'ün ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. İlçede birçok höyük ve mağara bulunmaktadır.

    Lice: Diyarbakır'ın 95 km. kuzeyinde tarihi bir yerleşim merkezidir. Efsanesi dünyaca bilinen, çeşitli ülke ve şehirlerin sahip çıktığı Eshab - ül Kehf mağarasının asıl efsanede geçen Dakyonus şehri tüm özellikleriyle Diyarbakır'ın Lice ilçesi yakınındadır.

    Silvan: Kuruluş tarihinin Diyarbakır kadar eski olan Meyyafarikin uygarlığının beşiği olan bir ilçedir. Dünyanın önemli eserlerinden Malabadi Köprüsü, Silvan Kalesi, Kulfa Kapısı ve çeşitli tarihi camilerin yer aldığı tepeden tırnağa tarihle doludur.

    11 yorum:

    1. Doğusu ile batısı ile Turkiye'mizin her şehri tarih ve kültür kokuyor.Bunlardan biride bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır şehrimizdir.

      YanıtlaSil
    2. Gönlünce bir haftasonu gecirmen dilegiyle,sevgiler....

      YanıtlaSil
    3. slm canım:) denemek için tekrar yazıyorum..çünki yazmazsam Diyarbakırı bir günlüğüne gezip gördüğümü patlarım:)) sevgiler

      YanıtlaSil
    4. iyi geceler canım:)

      YanıtlaSil
    5. merhaba kardeşim. iyi geceler hayırlı cumalar dilerim:)ahsabindunyasi

      YanıtlaSil
    6. hazarım kardeşim :)iyi geceler iyisindir umarım.adsız yorumu ben yazdım bilmeni istedim:)sevgiler

      YanıtlaSil
    7. merhaba hazar kardeşim:)iyisindir inşallah ahsabindunyasi

      YanıtlaSil
    8. İYİ GECELER HAZAR KARDEŞİM:)AHSABİNDUNYASİ

      YanıtlaSil
    9. Sabır ve sevgilerin birleştiği Dostlukların daha çok büyüdüğü Belki yorgun belki yoğun Yinede mutlu ve umutlu Güzellikler dolu günler Seninle Olsun

      YanıtlaSil
    10. sayende memleketimle hasret giderdim teşekkürler...Sea

      YanıtlaSil