• Ana Sayfa
  • SOSYAL MEDYA
  • DÜNYA
  • ÇEVRE
  • SIRADIŞI
  • BİTKİ DÜNYASI
  • VİDEO RESİM

    3.01.2009

    Küresel Isınma Çevre Felaketlerine Doğru Hızla İlerliyor


    Bilimadamları 10 yıl sonra çevre felaketleri açısından geri dönülemez noktaya gelineceği uyarısında bulunuyor.


    Karbon salımı hız kesmeden sürerken küresel ısınma da artıyor. Bilimadamları 10 yıl sonra çevre felaketleri açısından geri dönülemez noktaya gelineceği uyarısında bulunuyor.

    Karbon Salımını Azaltma Çabaları BaşarısızBilimadamlarının büyük kısmı, karbon salımlarını azaltma çabalarının başarısız olduğunu ve dünyanın 10 yıl sonra çevre felaketleri açısından geri dönülemez noktaya geleceğini belirtiyor.
     

    100 yıl içinde kuzeyde hiç buzul kalmayacağını belirten uzmanlar, küresel ısınma hızının Kuzey Kutbu'nda dönüşü olmayan bir yola girdiğini söylüyor.

    Bilimadamları, Kutup Denizi'ndeki yaz erimesinin artmasının, okyanuslardaki sıcaklığı yükselttiğine dikkat çekiyor.

    Bu yüzyılda küresel sıcaklığın 2 ile 4.5 derece arasında artmasının kaçınılmaz olduğu, etkilerinin somut yan etkilerle şiddetlenebileceği belirtiliyor.

    Karbon Salımı 2000'den Bu Yana 1990'lara Oranla 4 Kat Arttı
    Kyoto Protokolü çerçevesinde birçok ülkenin karbon emisyonunu denetlemesine karşın, salımın 2000'den bu yana 1990'lara oranla dört kat arttı.

    Atmosfere karbon salımının yarısından fazlası, başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerden kaynaklanıyor. Dünya nüfusunun yüzde 80'ini oluşturan gelişmekte olan ülkelerin emisyonu ise toplamın beşte biri.

    Küresel Isıma Yoksulluğa Neden Olacak
    Küresel ısınma; kuraklık, su sıkıntısı, salgın hastalık, sel gibi felaketlere ve bu da yoksulluğa yol açacak.

    Dünyayı sarsan ekonomik krizin de küresel ısınmayla mücadele planlarının askıya alınmasına yolaçacağı uyarısında bulunuluyor.

    Bilimadamları, karbon salımlarında ciddi bir kesintiye gidilinceye kadar emisyonların, yüksek teknoloji kullanılarak azaltılmasını içeren girişimlere ağırlık verilmesini istiyor.

    Kaynak:TRT

    2 yorum:

    1. kardeşim yine güzel ve herkesin okuması gereken bi yazı...bilmemize rağmen kim uygular? bence hiç kimse yazmaya kalkılsa sayfalar yetermi.? bence yetmez ama uyarman ve uyarmamız gerekir aslında öncüllük yaptın gerçekten kutlarım...:)fatınınyenidunyasi den sevgiler

      YanıtlaSil
    2. sevgili arkadaşım herkes bu konuda konuşuyor ama bence pekte yapılan birşey yok helede toplum olarak okadar duyarsız kaldık ki herşeye ne yazık anca başımıza birşeyler geldiğinde ( susuz kalmak) önlem alma ihtiyacını hissediyoruz belki anlıyacaz inşallah geç kalmayız....

      YanıtlaSil